Hei, hauska tutustua!

Olen Saara, Pilkunviilaamon pilkunviilaaja. Pidän kissoista, kirjoista ja blogien lukemisesta. Vapaa-ajallani kuuntelen true crime -podcasteja ja seuraan intohimoisesti Formula 1 -sarjaa.

Ammatiltani olen kääntäjä, ja sen lisäksi huollan sekä käännöksiä että alun perin suomeksi kirjoitettuja tekstejä. Päätyönäni teen pääasiassa av-kääntämiseen (eli tv-tekstityksiin) liittyviä työtehtäviä, joiden monipuolisten aiheiden ansiosta minulla on kokemusta lähes kaikista aihepiireistä aina laatuviihteestä sisustukseen, ruoanlaittoon ja eläinpelastustehtäviin asti.

Koulutukseltani olen kaksinkertainen filosofian maisteri. Olen suorittanut monikielisen viestinnän ja käännöstieteen maisteriopinnot Tampereen yliopistossa (2017) sekä englannin kielen maisteriopinnot Jyväskylän yliopistossa (2015). Käännöstieteen ja englannin lisäksi opiskelin muun muassa saksaa, italiaa, suomen kieltä, historiaa ja tietotekniikkaa.

Erikoistuin käännösopinnoissani lakiin ja hallintoon, mutta päivääkään en ole niiden alojen töitä tehnyt, koska muunlainen sisältö vei mukanaan. Lakisarjojen suomentamisessa pääsen tosin loistamaan.

  • Sinulla on ihanan tuore tatsi, mikä näkyy jo tuosta mainiosta nimestä, Pilkunviilaamo.”

Pilkunviilaamo-nimi on tarkoituksella valittu. Pilkunviilauksesta puhutaan yleensä lähinnä negatiivisissa yhteyksissä, joten haluan sisällölläni vakuuttaa lukijat siitä, että kielellä voi ja saa leikitellä. Kieli on tehty käytettäväksi, ja se muuttuu koko ajan. Myöskään kielioppia ei tarvitse ajatella ryppyotsaisesti. Tämän haluan kaikella toiminnallani välittää.

Miksi perustin Pilkunviilaamon?

Pilkunviilaamo syntyi vuonna 2019 rakkaudesta suomen kieleen ja halusta saada muutkin rakastumaan siihen.

Alun perin Pilkunviilaamo oli suunnattu bloggaajille, koska blogit ovat aina olleet lähellä sydäntäni ja halusin auttaa bloggaajia kehittämään blogejaan lukijaystävällisempään suuntaan.

Pian kuitenkin huomasin, että Pilkunviilaamoa seuraavat monet muutkin sisällöntuottajista opettajiin ja copywritereista muutoin työnsä puolesta kirjoittaviin.

Siksi päätin, että Pilkunviilaamo on kaikkia niitä varten, jotka kirjoittavat. Erilaisista palveluistani löytävät avun niin aloittelevat ja keskitason pilkunviilaajat kuin ammatikseen kirjoittavat.

Pilkunviilaamon avulla haluan tarjota matalan kynnyksen kielenhuoltopalvelun sinulle, joka haluat kehittää tai ylläpitää kielioppitaitojasi ja vakuuttaa tekstisi vastaanottajat osaamisestasi. Panostamalla tekstiin panostat samalla kuvaan, jonka annat itsestäsi.

Tekstit ja niiden kieli ovat kirjoittajan käyntikortti.

Miten voin auttaa sinua?

Haluan…


oppia itse tuottamaan virheetöntä ja vakuuttavaa tekstiä, jotta voin antaa itsestäni luotettavan ja uskottavan kuvan.

Haluan…


ulkoistaa pilkunviilauksen ja kielenhuollon, jotta voin keskittyä tekstin tuottamiseen ja itselleni mieluisiin asioihin.

Haluan…


saada ilmaista inspiraatiota kielioppiin ja kirjoittamiseen.

Miksi viilata pilkkua?

Vaikka elämme digiaikakautta, teksteillä on yhä paikkansa. Tekstien laatu on kenties entistä tärkeämpää, koska nykyään kuka tahansa voi kirjoittaa melkein mitä vain. Panostamalla tekstin kieliasuun voi erottua kirjoittajien kirjavasta joukosta ja osoittaa omaa osaamistaan.

Oikeissa paikoissa olevat pilkut ja yhteen kirjoitetut yhdyssanat eivät ole turhaa nillitystä. Sujuvasti kirjoitetut tekstit vahvistavat kuvaa kirjoittajan ammattitaidosta ja asiantuntijuudesta, oli aihe tai ala mikä hyvänsä. Tekstin kieliasu luo mielikuvia myös tekstin sisällöstä ja sen luotettavuudesta.

Kieliopin ei kuitenkaan tarvitse olla vakavaa ulkoa opettelemista, eikä aina ole yhtä ainoaa oikeaa vastausta. Kieli muuttuu koko ajan. Lisäksi on olemassa vaihtoehtoisia muotoja, jotka kaikki käyvät, ja eri konteksteissa voi kirjoittaa eri tavoilla. Kaikkien ei tarvitse mahtua yhteen muottiin.

Sitä varten Pilkunviilaamo on. Jotta voit oppia kieliopista lisää ja ottaa käyttöösi ne palikat, jotka sinulle parhaiten sopivat.

Olet tullut oikeaan paikkaan

  • jos tahdot päivittää kielioppitaitosi ajan tasalle loogisesti etenevien verkkovalmennuksieni avulla
  • jos etsit ammattilaista, joka viimeistelee tekstisi nopeasti, laadukkaasti ja omaa kirjoitustapaasi kunnioittaen
  • jos haluat kehittää kirjoitustaitojasi hyödyntämällä omatoimisesti blogissa ja somessa jakamiani vinkkejä.

Jos suhtaudut kielioppiin ryppyotsaisesti etkä suvaitse muutoksia tai kielen moninaisuutta, Pilkunviilaamo ei luultavasti ole sinua varten.