Oikolukupaketit

Blogipostaukset ovat ulkoasun ohella ensimmäinen asia, johon lukija kiinnittää huomiota. Postaukset ovat ne syy, minkä takia lukija palaa yhä uudelleen ja uudelleen blogiisi tai jättää tulematta. Siksi niiden kieleen kannattaa panostaa.

• Menevätkö pilkut aina pieleen ja yhdyssanat erikseen?
• Haluatko keskittyä sisällöntuotantoon ja jättää tekstin viimeistelyn jonkun toisen huoleksi?
• Onko kyseessä tärkeä teksti, jonka kieliasun haluaisit olevan niin sanotusti just eikä melkein?

Jos vastasit johonkin yllä olevista kysymyksistä myöntävästi, olet tullut oikeaan paikkaan!

Voit valita sopivan kolmesta erilaisesta oikolukupaketista, joissa keskityn tekstiin eri tavoilla. Mikäli et ole varma, mikä sopii parhaiten juuri sinulle, ota yhteyttä ja mietitään yhdessä.

001

Pilkunviilaus

0,04 €/sana
+ ALV 24 %

Kieliasun pintapuolinen tarkastelu, jossa korjaan tekstistäsi välimerkit, yhdyssanat, lyhenteet, kirjoitusvirheet sekä kongruenssin ja lauseenvastikkeiden kaltaiset kielioppivirheet. Paketti sopii parhaiten sinulle, joka tuotat jo sujuvaa tekstiä ja haluat ulkoistaa sen oikoluvun ja viimeistelyn.

002

Rakenteet

0,07 €/sana
+ ALV 24 %

Pilkunviilauksen lisäksi tutustun tekstiisi syvällisemmin ja korjaan esimerkiksi sanavalintoja, virheellisiä tai monimutkaisia lauserakenteita sekä kiinnitän huomiota tyyliseikkoihin. Tämän kaltainen tekstinhuolto parantaa tekstin luettavuutta ja sujuvuutta, mutta oma äänesi jää silti kuuluviin.

003

Palaute

0,10 €/sana
+ ALV 24 %

Pilkunviilauksen ja rakenteiden korjaamisen lisäksi saat palautetta tyylistä, maneereista, sujuvuudesta ja vahvuuksistasi kirjoittajana. Paketti sopii sinulle, joka haluat kiinnittää huomiota mahdollisiin virheisiisi ja oppia tuottamaan parempaa tekstiä. Tämä onnistuu parhaiten pitkähköistä tekstinäytteistä.

Näin homma toimii

1. Lähetä tekstisi osoitteeseen saara@pilkunviilaamo.fi ja kerro, minkä paketin haluat. Myös linkki jo julkaistuun tekstiin riittää.

2. Saat paluupostissa vahvistuksen. Voit laskea hinnan etukäteen sanamäärän perusteella. Huomaa, että hintoihin lisätään arvonlisävero 24 %. Vastaan arkisin vähintään 24 tunnin kuluessa.

3. Tarkistuksen jälkeen saat takaisin kaksi tiedostoa: puhtaaksi kirjoitetun tekstin ja version, josta voit tarkastella tehtyjä muutoksia. Lähetän ne docx-tiedostoina tai muussa haluamassasi tiedostomuodossa. Tässä yhteydessä lähetän myös laskun. Selvennän yleensä joitain muutoksia tekstiin lisätyillä kommenteilla, mutta mikäli sinulla herää kysymyksiä, selitän mielelläni lisää.

4. Lisää korjattu teksti blogiisi ja nauti sujuvasta suomen kielestä.

• Jos yhteistyö on jatkuvaa, voimme sopia etukäteistarkistuksesta tai tarkistuksesta mahdollisimman pian julkaisun jälkeen. Jatkuvassa yhteistyössä laskutus onnistuu helpoiten kuukausilaskulla.

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Tarkistatko muitakin kuin blogitekstejä?
Totta kai! Viime aikoina olen oikolukenut esimerkiksi verkkosivuston palvelutekstejä, pdf-oppaita ja hakemuksia. Ota rohkeasti yhteyttä ja valitaan sopiva paketti yhdessä!

Voitko tarkistaa graduni/kandini/opinnäytetyöni? Kuinka paljon se maksaa?
Opinnäytetöissä voin laskea sinulle sanahinnan sijaan sivuhinnan, jonka avulla tiedämme molemmat kustannukset etukäteen. Opinnäytetyöt ovat kuitenkin melko työläitä, ja usein saan pyynnön viime tingassa. Siksi ne eivät aina mahdu kalenteriini. Opinnäytetöihin tarjoan yleensä vain Pilkunviilaus-pakettia, jossa katson perussasiat kuntoon. Tällä saamme hilattua hintaa sopivammaksi ja mahdutettua työn kalenteriini. Mikäli suunnittelet opinnäytetyösi tarkistuttamista, ota yhteyttä mahdollisimman pian etukäteen ja kerro hieman aiheestasi tai alastasi.

En oikein tiedä, sopiiko mikään paketti tarkoitukseeni. Voinko saada itselleni räätälöidyn paketin?
Onnistuu! Ota vain rohkeasti yhteyttä ja mietitään yhdessä. Voimme sopia esimerkiksi linkkien toimivuuden tarkistamisesta, otsikon miettimisestä tai vastaavasta. Olen myös tehnyt sellaisia tarkistuksia, joissa selitän asiakkaalle muutokset ja ehdotukset kasvotusten.

Jääkö tekstistä tarkistuksen jälkeen tylsä ja puiseva?
Jos olet kirjoittanut tylsän ja puisevan tekstin, kyllä jää. Vakavasti puhuen oikoluvun tarkoitus ei ole poistaa tekstistä hauskuutta, vaan tehdä siitä sujuva. Yleiskielisen tai kielioppisääntöjä noudattavan tekstin ei tarvitse tarkoittaa tylsää. Leikittelemällä sanavalinnoilla ja käyttämällä vaihtelevia rakenteita tekstistä saa eloisan. Jos tyyliisi kuuluvat puhekieliset ilmaukset, niitäkään ei kaikkia tarvitse kitkeä pois. Ammattilaisena osaan poimia tekstistä ne vapaamuotoiset elementit, jotka tuovat tekstille lisäarvoa, ja laittaa kohdilleen muut tekijät, joilla tekstin rakenne pysyy helppolukuisena.

Voitko kirjoittaa blogiini postauksia?
En tarjoa sisällöntuotantoa. Jos etsit sisällöntuottajaa, kannattaa tutustua esimerkiksi Johanna Huuhtaseen.

Tarjoatko käännöspalveluita?
Tämä vähän riippuu. Olen kyllä kääntäjä, mutta Pilkunviilaamon kautta en yleensä tarjoa käännöspalveluita. Tämä johtuu siitä, että käännöstöissä sanahintani on melko korkea, koska kyseessä on asiantuntijatyö. Myös oikoluku vaatii paljon asiantuntemusta, mutta siinä olen onnistunut löytämään sellaisen tasapainon ja hintatason, joka sopii sekä minulle että asiakkaalle.

Miksi maksaa oikoluvusta? Enkö voi vain näyttää tekstiä kaverille?
Totta kai voit, ja se onkin hyvä ajatus. Mitä enemmän palautetta saa, sitä parempi. Omalle tekstille sokeutuu helposti, joten on hyödyllistä kuulla toisen mielipide. Jos kuitenkin haluat tarkempaa palautetta tai varmistua tekstisi kieliasusta, kannattaa avuksi ottaa ammattilainen. Maallikkokin voi bongata näppäilyvirheet, mutta ammattilaisen tekemä oiko- tai korjausluku on jotain muuta. Se on asiantuntijatyötä, jossa kirjoitusvirheiden lisäksi kiinnitetään huomiota rakenteisiin, maneereihin ja yleiseen sujuvuuteen.

Jäikö vielä kysyttävää?

Kysy pois! Voit lähettää sähköpostia osoitteeseen saara[at]pilkunviilaamo.fi tai käyttää oheista lomaketta.