Bloggaaja, onko sinulla lukihäiriö?

lukihäiriö

Jääkö blogitekstiisi aina kirjoitusvirheitä? Vaihtavatko kirjaimet ja sanat paikkaa? Hyppivätkö rivit silmissä? Onko lukemisesi hidasta? Yllä mainitut seikat voivat merkitä lukemisen ja kirjoittamisen erityisvaikeutta. Tässä postauksessa puhun siitä sanoilla lukivaikeus tai tutummin lukihäiriö. Siitä on käytetty suomeksi myös nimitystä sanasokeus. Luettuasi postauksen tiedät, mikä lukihäiriö on ja mistä sen voi tunnistaa. Saat myös neuvoja siihen, miten voit selvittää virallisesti, onko sinulla lukihäiriö. Lopussa kuulet vinkkejä erilaisista apuvälineistä, joiden avulla lukihäiriön aiheuttamia pulmia voi helpottaa.

Mikä lukihäiriö on?

Lukemisen ja kirjoittamisen erityisvaikeus eli lukihäiriö voi ilmetä eri tavoin. Vaikeuksia voi olla lukemisessa, kirjoittamisessa, kuuntelemisessa, oppimisessa tai kaikissa edellä mainituissa. Yleistä on kuitenkin se, että yksittäisten sanojen lukeminen tai kirjoittaminen on hidasta tai virheellistä.

Lukihäiriön taso voi vaihdella lievästä vaikeaan. Lievää lukihäiriötä ei välttämättä koskaan huomata, mutta vaikea lukihäiriö voi haitata jokapäiväistä elämää paljonkin.

Jopa 10 prosentilla aikuisista on jonkinasteisia lukemisen tai kirjoittamisen vaikeuksia, eli kyseessä on yleinen ilmiö. Lukihäiriö voi myös periytyä. Jos sinulla on paha lukivaikeus, on todennäköistä, että myös jollakin lähisukulaisellasi on lukihäiriö.

Lukihäiriöinen ei ole tyhmä

Jos sinulla on lukihäiriö, se ei tarkoita, että olet tyhmä tai laiska. Lukihäiriö ei myöskään estä menestymistä. Katso vaikka alla olevan listan henkilöitä. Heillä kaikilla on lukihäiriö:

Albert Einstein, Alvar Aalto, Cher, Hjallis Harkimo, Jamie Oliver, John Lennon, Keira Knightley, Leonardo da Vinci, Ruotsin kruununprinsessa Victoria, Walt Disney

Lukihäiriö ei johdu huonosta motivaatiosta, eikä se myöskään tarkoita, ettei voisi oppia. Lukihäiriöisen pitää vain nähdä enemmän vaivaa löytääkseen itselleen sopivia keinoja. Artikkelin loppuun olen koonnut muutamia vinkkejä bloggaajille, joilla on lukihäiriö.

Mistä lukihäiriön tunnistaa?

Lukivaikeudet voivat ilmetä eri tavoin, ja yksilöllisiä eroja on paljon. Olen listannut alle yleisimpiä seikkoja, jotka saattavat viitata lukihäiriöön.

Lukeminen

  • Lukeminen on hidasta.
  • Sanan näkee oikein, vaikka se on kirjoitettu väärin.
  • Kirjaimet vaihtavat paikkaa.
  • Tekstin silmäily ja ymmärtäminen on vaikeaa.
  • Kirjoitus- tai kielioppivirheiden huomaaminen on vaikeaa.
  • On vaikea erottaa samannäköisiä kirjaimia, sanoja tai numeroita (esim. p/b, kala/kana, 36/63).

Kirjoittaminen

  • Yksittäisten sanojen oikeinkirjoitus on vaikeaa.
  • Käsin kirjoittaminen on hankalaa.
  • Pitkien kirjoitusten jäsentely on vaikeaa (esim. esseet, raportit, tutkielmat).
  • Lomakkeiden täyttö tuottaa ongelmia.
  • Ison ja pienen kirjaimen ero on epäselvä.

Kuunteleminen

  • Äänteen ja kirjaimen yhdistäminen on hankalaa.
  • On vaikea kuulla ero samankaltaisten kirjainyhdistelmien välillä (esim. p/b, t/d).
  • On vaikea kuunnella ja kirjoittaa samaan aikaan (esim. tehdä muistiinpanoja luennolla).

Oppiminen

  • On vaikea oppia vieraita kieliä.
  • On vaikea oppia matematiikkaa.
  • On vaikea ymmärtää idiomeja tai sanoja, joilla on useampi merkitys.

Muistaminen

  • On vaikea muistaa luettu.
  • On vaikea muistaa yksittäisiä sanoja.

Muut

  • Keskittyminen on vaikeaa.
  • Tarkkaavaisuuden ylläpitäminen on vaikeaa.
  • Tehtävien hallinta ja suunnittelu tuottavat hankaluuksia.
  • Suuntien hahmottaminen on vaikeaa (oikea/vasen, ylös/alas).
  • Ajan hahmottaminen on vaikeaa. (Deadlinet paukkuvat.)
  • Motorisissa taidoissa (esim. saksien käyttö, hyppiminen) on vaikeuksia.
  • On vaikea kopioida tietoa taululta tai kirjasta omalle paperille.
Bloggaaja, onko sinulla lukihäiriö?

Miten voit selvittää, onko sinulla lukihäiriö?

Lukivaikeuden voi selvittää erilaisin testein. Nykyään monissa kouluissa tehdään seulontatestejä, joiden avulla lukihäiriöön saa apua varhain. Testeihin pääsee myös erilaisten järjestöjen kautta. Esimerkiksi Helsingin seudun erilaiset oppijat järjestää lukiseuloja noin kerran kuussa.

Peruskoulussa, lukiossa tai ammatillisissa oppilaitoksissa olevat voivat kääntyä erityisopettajan, koulupsykologin tai puheterapeutin puoleen. Korkeakouluissa apua saa opiskelijaterveydenhuollosta. Työelämässä olevien kannattaa kysyä neuvoa työterveyshuollosta.

Lukihairio.fi-sivustolla voit tehdä pikatestin, jonka kysymysten avulla voit selvittää alustavasti lukihäiriön mahdollisuutta. Jos testi antaa syytä epäillä lukihäiriötä, voit hakeutua jatkotutkimuksiin.

Lukihäiriön vahvistaminen voi olla helpotus, koska vaikeuksille löytyy syy. Vahvistuksen jälkeen tarjolla on usein myös käytännön apua. Esimerkiksi opiskelijat voivat saada enemmän vastausaikaa kokeissa.

Lukihäiriöstä kannattaa kertoa avoimesti

Kun olet ensin varmistanut, että sinulla on lukihäiriö, yleinen ja minunkin suosittelemani neuvo on kertoa siitä muille. Asian salaaminen saattaa viedä turhaan voimavaroja, joista olisi hyötyä muualla.

Jos uskallat kertoa lukihäiriöstä blogissa, blogiteksteihin jäävät virheet saavat luonnollisen selityksen. Tuomitsemme joskus herkästi muita, joten avoimuus auttaa lukijoita ymmärtämään kirjoittajaa paremmin. Muista, ettei lukihäiriössä ole mitään hävettävää.

Muun muassa nämä bloggaajat ovat kertoneet lukihäiriöstään:

Iidan matkassa: Minulla on dysleksia
Sara Parikka: Huhtikuu (kommenttikenttä)
Kaunis karuselli: Lukihäiriöinen bloggaaja
Janika: 7 salaisuutta minusta
Mona Visuri: Pohdintaa lukihäiriöstä (video)

Käytännön vinkkejä bloggaamiseen, jos sinulla on lukihäiriö

Olen koonnut alle muutamia apuvälineitä ja vinkkejä, joista voi olla apua bloggaamisessa. Koska lukihäiriö ilmenee kaikilla eri tavoin, kaikki apuvälineet eivät ole jokaiselle yhtä hyödyllisiä. Kokeilemalla selviää, mistä itse hyödyt parhaiten.

     Ennakoiva tekstinsyöttö. Facebook- ja Instagram-päivityksissä ennakoivasta tekstinsyötöstä voi olla apua oikeinkirjoituksessa.

     Oikolukuohjelma. Käytä blogiteksti tekstinkäsittelyohjelmassa. Oikolukuohjelman avulla voit bongata tekstiin jääneet kirjoitusvirheet. Joitakuita eriväriset alleviivaukset tosin sekoittavat lisää.
Lue myös: Näin käytät oikolukua Wordissa ja LibreOfficessa

     Saneluohjelmat. ”Kirjoita” blogipostauksia puhumalla. Wordissa saa päälle sanelutilan, jonka avulla puhe muuttuu tekstiksi. Sanelun jälkeen voit viimeistellä tekstin käsin. Asiasta lisää Microsoftin sivuilla. (HUOM: Microsoftin ohjeet käännetään koneen avulla. Älä syytä kääntäjää, jos niissä on virheitä.)

     Teksti puheeksi Lue ääneen -toiminnolla. Jos kuuntelu on sinulle helpompaa kuin lukeminen, voit ”oikolukea” postauksesi kuuntelemalla. Wordissa on olemassa Lue ääneen -toiminto, joka muuttaa tekstin puheeksi. Toiminnon saa päälle Alt + Ctrl + välilyönti -näppäinyhdistelmällä. Asiasta lisää Microsoftin sivuilla.

     Kuuntele äänikirjoja. Kirjoittajan ja siten myös bloggaajan parhaita ystäviä ovat kirjat. Jos kirjat kiinnostavat, mutta lukeminen takkuaa, äänikirjoista voi olla apua. Erilaisia maksullisia äänikirjasovelluksia on paljon (esim. BookBeat, Storytel), ja lisäksi kirjastoista saa äänikirjoja ilmaiseksi. Jos opiskelet, kannattaa tutustua Celian äänikirja-palveluihin.

     Kirjoita tietokoneella, älä käsin. Jos käden ja silmän koordinaatiossa on ongelmia, voi olla helpompaa kirjoittaa tietokoneella kuin käsin.

     Vähennä häiriötekijöitä. Jos sinun on vaikea keskittyä blogipostausten kirjoittamiseen, vähennä häiriötekijöitä. Toisia taustamusiikki auttaa keskittymään paremmin, toiset kaipaavat hiljaisuutta. Kokeile vastamelukuulokkeita tai korvatulppia. Sulje myös ne ylimääräiset välilehdet ja laita puhelin äänettömälle.

Jos yllä olevat vinkit eivät riitä ja tekstin tarvitsee olla virheetön, tutustu oikolukupalveluihini ja ota rohkeasti yhteyttä.

Ja vielä viimeinen vinkki: älä häpeä lukivaikeuksia <3 Maailma ei niihin kaadu.

***

Käytin taustalukemisena nettilähteitä Lukihairio.fi, Perusopetus.fi ja HelenArkell.org.uk sekä Sandra F. Riefin ja Judith Sternin kirjaa The Dyslexia Checklist: A Practical Reference for Parents and Teachers.

P.S. Kaipaatko jelppiä jokapäiväiseen kirjoittamiseen?

Jos kirjoittaminen stressaa, olet lämpimästi tervetullut Vaivattomat vinkit vakuuttavaan tekstiin -videoni pariin.

Videolla kuulet niksejä, joiden avulla kirjoitat parempia tekstejä vähemmällä vaivalla.

Samankaltaiset artikkelit