|

Miten tulla paremmaksi kirjoittajaksi? 11 vinkkiä bloggaajalle

Miten tulla paremmaksi kirjoittajaksi

Tökkiikö blogin kirjoittaminen? Kaipaatko inspiraatiota bloggaamiseen? Lukemalla tämän postauksen saat vinkkejä siihen, miten tulla paremmaksi kirjoittajaksi. Useimmat meistä kyllä tietävät, mitä pitäisi tehdä, mutta me kaikki kaipaamme joskus muistutusta parhaista strategioista.

Valmistelu ja suunnittelu

Kirjoita muistiin ideoita sitä mukaa, kun saat niitä. Et kuitenkaan muista sitä hyvää postausaihetta huomenna, ellet kirjoita sitä ylös. Nimimerkillä kokemusta on. Jos joskus et keksi mitään kirjoitettavaa, voit etsiä inspiraatiota muistikirjan kätköistä.

Suunnittele postauksia etukäteen. Vie edellisen kohdan opit pidemmälle ja suunnittele tulevia postauksia etukäteen. Merkitse kalenteriin postauspäivät valmiine otsikoineen tai aiheideoineen. Voit myös kirjoittaa postauksia varastoon ja ajastaa ne. Siten vapautat aikaa muille töille.

Lue paljon. Hyvät kirjoittajat lukevat yleensä paljon. Lue muita blogeja, aikakauslehtiä, sarjakuvia, sanomalehtiä, e-kirjoja… Ei väliä mitä, kunhan sisältö on laadukasta. Lukeminen voi olla tietoista, jolloin tarkkailet kirjoittajan tyyliä, sanavalintoja tai rakenteita, tai sitten tiedostamatonta, jolloin omaksut alitajuisesti esimerkiksi tiettyjen sanojen oikeinkirjoituksen.

Kirjoitusprosessi

Anna tekstin hautua. Jos mitenkään mahdollista, älä julkaise tekstiäsi heti, kun olet saanut sen valmiiksi. Ottamalla hieman etäisyyttä huomaat mahdolliset kirjoitus- ja kielioppivirheet sekä muut epäloogisuudet paremmin. Me kaikki tiedämme, miten sokeaksi omalle tekstille voi tulla, kun sitä tuijottaa tuntitolkulla.

Tarkista. Lue kirjoituksesi huolella ennen julkaisua ja käytä se tekstinkäsittelyohjelman valvovan silmän alla. Näppäilyvirheitä vilisevä teksti ei anna mairittelevaa kuvaa kirjoittajasta. Jos omat taidot tuntuvat hatarilta tai haluat todella varmistua tekstin oikeellisuudesta, käytä ammattilaista eli vaikka minua apuna.

Lue myös: Näin käytät oikolukua Wordissa ja LibreOfficessa

Vältä häiriötekijöitä. Pistä puhelin äänettömälle ja pidä auki vain ne välilehdet, joita tarvitset postauksen kirjoittamiseen. Jos Facebook tai puhelin piipittävät taustalla, on vaikea keskittyä. Suurin osa ihmisistä ei todellisuudessa osaa multitaskata, joten postaus valmistuu nopeammin ja tehokkaammin, kun keskityt vain siihen. Taukoja toki kannattaa pitää.

Älä kirjoita väkisin. Jos ajatus ei kulje eikä tekstiä synny, on ajantuhlausta yrittää pusertaa postausta kasaan pakolla. Tee jotain muuta ja palaa kirjoituksen pariin myöhemmin. Jos tuntuu, että jotain on pakko saada aikaan, luonnostele vaikka postausta ranskalaisin viivoin. Voi olla, että inspiraatio iskee, tai sitten ei. Ainakin sait tehtyä jotain.

Tekniset seikat

Muista kielioppi. Vaikka blogisi olisi vapaamuotoinen, älä unohda kielioppia kokonaan. Kukaan ei jaksa lukea tekstiä, josta ei pahimmassa tapauksessa saa selvää. Panosta esimerkiksi pilkkuihin ja muihin välimerkkeihin. Niiden avulla tekstin rakenne pysyy kasassa.

Lue myös: Pilkunviilaamon 7 päivän maksuton kielioppikurssi

Suunnittele rakenne. Suunnitteluvaiheessa voit kirjoittaa ihan mitä mieleen tulee, mutta jäsennä ajatuksiasi postauksessa, koska tajunnanvirtaa on vaikea lukea. Panosta otsikkoon, joka kiinnittää sekä lukijan että hakukoneen huomion. Muista, että blogitekstillä on hyvä olla selkeä ja kiinnostava aloitus, joka koukuttaa lukijan. Varsinaisessa sisällössä vakuutat lukijan siitä, että postaus kannattaa lukea loppuun. Pitkään postaukseen voi lisätä jonkinlaisen yhteenvedon. Lopetuksessa kannattaa olla myös call to action -kehotus, jossa kerrot lukijalle, mitä haluat tämän tekevän seuraavaksi. Kehotuksia voivat olla vaikka uutiskirjeen tilaaminen, somekanavien seuraaminen tai artikkelin jakaminen.

Tee tekstistä silmäiltävä. Kirjoita postaukseen väliotsikoita ja rytmitä tekstiä kuvilla. Myös hakukoneet pitävät väliotsikoista. Älä venytä kappaleita turhaan, sillä lyhyitä kappaleita on helpompi lukea, etenkin mobiililaitteilla. Ei ole kiva lukea tekstiä, joka peittää puhelimen ruudun kokonaan. Pätki siis kappaleita osiin ja hyödynnä erilaisia luetteloja ja numerolistoja.

Pidä teksti ymmärrettävänä. Älä esittele sanataituruuttasi liikaa. Vaikka osaisit paljon sivistyssanoja, käytä niitä säästeliäästi.

***

Siinä tuli 11 vinkkiä, miten tulla paremmaksi kirjoittajaksi. Vinkit on helppo ymmärtää, mutta ne pitää myös muistaa viedä käytäntöön. Tsemppiä kirjoittamiseen, olipa työn alla blogipostaus, instabio tai gradu!

P.S. Kaipaatko kertausta kieliopin perusteisiin?

Tule mukaan maksuttomalle 7 päivän kielioppikurssille. Saat viikon ajan kivaa kielioppimateriaalia suoraan sähköpostiisi.

Minikurssin aikana palautat mieleesi kieliopin perusasioita lyhyesti ja ytimekkäästi. Aiheita ovat muun muassa pilkutus, sanajärjestys ja virkerakenteet.

Samankaltaiset artikkelit