|

Näin inspiroidut taas kirjoittamisesta

Näin inspiroidut kirjoittamisesta
Pitäisi kirjoittaa, mutta mitään ei synny. Inspiraatio on kadoksissa, eikä se tunnu löytyvän edes väkipakolla. Kuulostaako tutulta? Kokeile seuraavan kerran näitä helppoja vinkkejä ja löydä jälleen inspiraatio kirjoittamiseen.

Näin inspiroidut taas kirjoittamisesta – viisi helppoa vinkkiä

1. Inspiroidu lukemalla

Kirjailija Stephen King on sanonut, että ei voi kirjoittaa, jos ei lue. King osuu oikeaan.

Toisten teksteihin, tarinoihin ja sanoihin sukeltamalla ruokit inspiraatiota monipuolisesti. Inspiraation siemen voi löytyä mitä yllätyksellisimmistä teksteistä: karttakirjasta, isoäidin vanhasta runokokoelmasta, hulvattomasta Instagram-tilistä, uutuusdekkarista, kiiltäväpintaisesta muotilehdestä, lastenkirjasta, ruokablogista tai vaikka ikuisuuksia vanhasta lehtileikkeestä.

Tutustu laajasti, ennakkoluulottomasti ja uteliaisuudella erilaisiin teksteihin ja erityyppisten kirjoittajien tuotoksiin. Hämmästyt, miten toisten kädenjälki saa sinutkin innostumaan.

2. Löydä innostava syy kirjoittamiselle

Kun kirjoittaminen takkuaa, kysy itseltäsi tämä kysymys: miksi kirjoitat?

Syy voi olla ilmiselvä, kuten vaikkapa se, että haluat toimia kehopositiivisuuden intohimoisena sanansaattajana, jotta aate leviäisi mahdollisimman laajalle. Toisinaan motivoivaa syytä joutuu kaivelemaan vähän syvemmältä. Hankalilta tuntuvien tekstien kohdalla kirjoittamisen merkityksellisyys voi löytyä esimerkiksi siitä, että vaikeaselkoisen asian haluaa kirjoittaa mahdollisimman ymmärrettävään ja helppolukuiseen muotoon.

Kun löydät syyn kirjoittamiselle, löydät myös innostuksen.

3. Kirjoita mitä sattuu

Mitä tekevät kirjailijat, käsikirjoittajat ja muut tekstiä ammatikseen tuottavat, kun sanat eivät löydä paperille? He turvautuvat hauskaan taktiikkaan, jota sinunkin kannattaa kokeilla.

Unohda hetkeksi tavoitteellinen teksti ja ryhdy naputtelemaan sitä, mitä mieleesi tulee. Siis aivan mitä sattuu. Jaarittele naapurin vanhasta sedästä ja hänen yhtä vanhasta terrieristään. Kirjoita siitä, miltä tuntuu, kun ei huvita kirjoittaa. Tai jos mieleesi ei kerta kaikkiaan tule mitään kirjoitettavaa, kirjoita, että mieleesi ei tule mitään kirjoitettavaa. Jatka sinnikkäästi muutaman arkin verran, ja pian huomaat, että saat taas kiinni langanpäästä. Yhtäkkiä kirjoittaminen ei tunnukaan enää niin hankalalta.

Myös tyylilajin vaihtamista kannattaa kokeilla. Luovat kirjoitusharjoitukset toimivat hyvänä apuna – ja ovat sitä paitsi hauskoja! Kirjoitatko yleensä asiatekstejä? Kirjoita sen sijaan runo täysin sattumanvaraisesta aiheesta. Odottaako näppäimistö uutta blogitekstiä? Mitäpä jos ennen sitä kirjoitatkin lyhyen tarinan ensimmäisenä mieleesi juolahtavasta teemasta, olipa se sitten lähikaupan arasti hymyilevä kesätyöntekijä tai olohuoneen aikansa elänyt kukkatapetti.

Luovia kirjoitusharjoituksia – ja kirjoittamista muutenkin – kannattaa myös kellottaa. Runo kahvikupista, rakkaudesta tai rakkaudesta kahvikuppiin viidessä minuutissa. Vanhan villapuserosi tarina vartissa. Aikataulupaine sysää sisäisen sensuurisi syrjään, ja tekstiä syntyy.

Lue myös: Miten tulla paremmaksi kirjoittajaksi

4. Turvaudu liikkeen voimaan

Tietokoneen hohkaava näyttö tuijottaa sinua vaativasti. Mitä tiiviimmin istut työpöydän ääressä, sitä tuskaisemmalta kirjoittaminen tuntuu.

Etsi uutta inspiraatiota liikkeestä. Minä saan parhaat ideani kävelylenkeillä.

Lähde sinäkin kävelylle, tai kokeile imuroida, tanssia, tiskata tai joogata. Toisinaan sopiva joutokäyntikin auttaa. Aja autoa, istu junassa maisemia katsellen, piipahda lämpimässä suihkussa, sauno tai rentoudu hierojan käsittelyssä.

Kun keskityt johonkin aivan muuhun kuin itse kirjoittamiseen, oikeat sanat löytävät luoksesi. Syy tälle on se, että keho ja mieli ovat yhteydessä toisiinsa. Liike tai pieni puuhastelu saa ajatukset virtaamaan vapaammin, ja pian huomaat, että kirjoittaminen alkaa taas maistua.

5. Tee jotain uutta ja erilaista – tai outoa

Rutiinit ovat tärkeitä myös kirjoittamisessa. Mitään ei synny, jos kirjoittamisen ympärille ei rakenna toimivia tapoja tai jos työlle ei raivaa riittävästi aikaa. Rutiinien rinnalla uudenlaiset asiat tuovat kuitenkin vaihtelua ja onnistuvat inspiroimaan uusilla, kiehtovilla tavoilla.

Etsi kadoksissa lymyilevää inspiraatiota kuvataiteesta, metsästä, kukkakaupasta, hevoslaitumelta, hylätyltä sementtivalimolta tai tatuointiliikkeestä. Tutustu vieraaseen kulttuuriin. Pysähdy ihmettelemään hurjasti pauhaavaa koskea. Maista oudolta tuntuvaa ruokaa. Mene vaatekauppaan, johon et normaalisti menisi. Kävele tuttu reitti toisinpäin. Tee ruokaa kädellä, jota et muuten käytä. Juttele ventovieraan kanssa. Tee retki majakkasaarelle.

Kun teet uudenlaisia asioita, saat myös aivan uudenlaisia ajatuksia, jotka puolestaan saavat inspiraation heräämään.

Mistä vinkistä sinä saat eniten apua?

Samankaltaiset artikkelit