
Kongruenssi (=subjektin ja predikaatin mukautuminen) ja sen poikkeukset aiheuttavat usein hankaluuksia kirjoittajille. Tässä kielivinkissä käsittelen erästä predikaatin luvun erityistapausta, josta minulta kysytään usein. Kumpi on oikein:
Tärkein kohderyhmä on bloggaajat.
VAI
Tärkein kohderyhmä ovat bloggaajat.
Hyviä uutisia, molemmat käyvät! Yritän pilkkoa asian selityksen helposti ymmärrettävään muotoon.
Tärkeää on, että lauseessa on predikaattina olla-verbi. Silloin lauseessa on myös predikatiivi eli olla-verbiä täydentävä osa, joka määrittelee ja kuvailee subjektia (=tekijää). Esimerkkilauseessa predikatiivi on yksikössä oleva tärkein kohderyhmä. Se määrittelee monikossa olevaa subjektia eli bloggaajat-sanaa.
Tärkeää on myös, että predikatiivi tulee ennen subjektia. Jos tällöin predikatiivi on yksikkömuotoinen ja subjekti monikkomuotoinen, predikaattiverbi voi noudattaa joko predikatiivin tai subjektin lukua eli olla joko yksikössä tai monikossa.

Tunnistat predikatiivin siitä, että sen voi muuttaa essiivimuotoon (-na, -nä). Silloin siitä tulee predikatiiviadverbiaali, jolloin vain verbin monikkomuoto on enää mahdollinen, koska tällöin predikaatin luvun määrää tavalliseen tapaan subjekti. Subjekti ei voi koskaan olla essiivimuodossa: *Tärkein kohderyhmä ovat bloggaajina.

Muista, että sääntö pätee siis vain, jos predikatiivi tulee ennen subjektia. Jos ne ovat toisin päin, predikaattiverbi on subjektin mukaan normaalisti monikossa:

Selvensikö selitykseni yhtään asiaa, vai menitkö entistä enemmän sekaisin? Yritän purkaa kielioppiasioita mahdollisimman yksinkertaisesti ja turhaa jargonia välttäen. Kielioppitermit ovat joskus välttämättömiä, mutta pyrin selittämään niitä auki. Voit antaa palautetta tai jättää lisäkysymyksiä sähköpostitse (saara@pilkunviilaamo.fi) tai kommenttikentässä. Vastaan mielelläni!
Loistava postaus! Kongruenssi on kyllä sellainen asia, jonka kanssa kielikorva on välillä ihan ulalla. Tosi selkeästi selität asian. Tämä postaus täytyy lisätä kirjanmerkkeihin, että pääsen tarvittaessa palaamaan siihen nopeasti.
Mitä termeihin tulee, minun mielestäni niiden käyttö helpottaa ymmärtämistä ja oppimista. Jos haluaa lisätietoja jostain teemasta, on paljon helpompi lähteä googlettamaan kun on joku termi millä hakea. Ja toisaalta, kun sanasto alkaa jäädä mieleen, omia tekstejä pystyy analysoimaan tehokkaammin.
Mukava kuulla, että postauksesta oli hyötyä! Ja kiitos myös termi-kommentista. Uskaltaudun siis jatkossakin käyttämään kielioppitermejä, mutta yritän muistaa selittää ne auki.