5 huojentavaa ajatusta kieliopista

Huojentavia ajatuksia kieliopista

Pilkunviilaamon tarkoituksena on auttaa kirjoittajia tuottamaan kielellisesti parempaa tekstiä positiivisella asenteella ilman saarnausta. Osa postauksista on aika tymäkkää tavaraa kaikkine ohjeineen ja nippelitietoineen. Jos sinua alkaa ahdistaa kaikkien kielioppisääntöjen viidakossa, tässä hieman huojennusta.

1. Kukaan ei osaa kaikkea, ei edes ammattilainen. Ja vaikka kokee osaavansa, tarkistamisesta ei ole haittaa. Joskus säännöt muuttuvat ja kielletystä tulee sallittua. Esimerkiksi alkaa tekemään -rakenne on nykyään hyväksytty yleiskielessäkin. Ennen vain alkaa tehdä oli mahdollinen.

2. Kaikkea ei tarvitse muistaa ulkoa. Kirjoittamisessa on se hyvä puoli, että kaiken voi aina tarkistaa. Usein riittää, että muistaa jossain säännössä tai sanassa olevan jotain erityistä. Kun kirjoittaa ’alunperin’, voivat päässä alkaa soida kellot: oliko tämä yhteen vai erikseen? Sitten sen voi käydä googlettamassa. Oikea vastaus on muuten erikseen: alun perin.

3. Kukaan ei välttämättä huomaa virheitä. Monen lukijan äidinkielentunneista voi olla aikaa, eikä moni ehkä huomaa mahdollisia virheitä. Ja jos vapaamuotoiseen harrasteblogiin jää muutama pilkkuvirhe, se tuskin kaataa maailmaa. Jos kirjoitat asiantuntijuuteen nojaavaa blogia tai tähtäät ammattikirjoittajaksi, silloin luonnollisesti kannattaa panostaa huolellisuuteen. Ole silti armollinen itsellesi. Minä lohduttaudun sillä, että vaikka tekisin mokan, sitä ei paineta 46 miljoonaan seteliin niin kuin Australiassa kävi.

4. Kielioppia voi opetella vanhempanakin. Kolmoskohdasta huolimatta haluan muistuttaa, ettei kielioppi ole ylitsepääsemättömän vaikeaa. Aina voi oppia uutta tai kerrata vanhaa. Seuraamalla Pilkunviilaamon blogin ja somen vinkkejä saat jo paljon hyviä neuvoja. Jos haluat perusteellisempaa opastusta, tutustu vaikka verkkokursseihini.

5. Apua on tarjolla. Kielioppipulmiin löydät apua monesta paikasta. Jos olet epävarma jonkin sanan oikeinkirjoituksesta tai epäröit jotain kielioppisääntöä, muista ainakin nämä kaksi kullanarvoista lähdettä: ilmainen Kielitoimiston sanakirja ja Kielitoimiston ohjepankki. Niillä pääsee hyvin alkuun.

P.S. Saisiko olla oppaita?

Materiaalikirjastosta saat ladattua Pilkunviilaamon kaikki maksuttomat materiaalit yhdestä ja samasta paikasta.

Kirjastoon on koottu muun muassa 7 yleistä kielioppivirhettä -miniopas, muistilista usein toistuvista kirjoitusvirheistä ja kirjoittamisen tyyliopas.

Samankaltaiset artikkelit