|

Pilkunviilaajan viisi parasta apuvälinettä verkossa

Parhaat apuvälineet verkossa

Mietityttääkö jokin kielioppi- tai oikeinkirjoitusasia? Niin minuakin ja usein. Kaikkea ei voi eikä välttämättä edes kannata opetella ulkoa, koska aina voi tarkistaa. Seuraavia verkkolähteitä käytän itse eniten:

1. Kielitoimiston sanakirja. Ilmainen Kielitoimiston sanakirja kannattaa heti tallentaa kirjanmerkkeihin. Sieltä saa apua muun muassa sanojen oikeinkirjoitukseen, merkitykseen ja tyylisävyihin. Klikkaamalla taivutus-linkkiä näkee myös sanojen taivutusmuodot. Jos et esimerkiksi ole varma, taipuuko askel-sana askelia vai askeleita, sanakirja kertoo, että molemmat käyvät.

2. Wikisanakirja. Taivutuksesta puheen ollen myös Wikisanakirja on aika kätevä. Tämä oli minulle ehdoton latinaa opiskellessa, mutta toimii hyvin myös suomen suhteen. Täältä voit tarkistaa vaikka juosta-verbin ensimmäisen persoonan potentiaalin perfektissä ja kieltomuodossa (en liene juossut). Jos taivutus ei näy, klikkaa sanan perässä olevaa taivutus-linkkiä.

3. Kielitoimiston ohjepankki. Täältä löytyy lyhyesti sanottuna kaikkea kielioppiin ja oikeinkirjoitukseen liittyvää. Ohjeet on laadittu selkeästi, ja usein voi lukea joko tiivistetyn ohjeen tai pidemmän version.

4. Nykyajan kielenopas. Jukka Korpelan kokoama ja ylläpitämänä opas on kattava mutta mielestäni hieman ankarahko. Joka tapauksessa asiat on selitetty hyvin.

5. Synonyymisanakirja. Eräs lempisivustoistani sekä kirjoittajana että kääntäjänä. <3 Jos ideat loppuvat, täältä saa vaihtelua tekstiin. Vaihtoehtoja pitää tietenkin käyttää harkiten, koska kaikki sanat eivät sovi jokaiseen lauseyhteyteen.

***

Käytätkö jo kyseisiä resursseja, vai oliko joukossa uusia tuttavuuksia? Linkkaa vinkit myös bloggaajakollegalle jakamalla artikkeli.

Samankaltaiset artikkelit