|

5+1 syytä panostaa blogin kieliasuun

Miksi panostaa blogin kieliasuun

Blogimaailma on viimeisten kymmenen vuoden aikana muuttunut päiväkirjamaisista kirjoituksista entistä ammattimaisemmaksi toiminnaksi. Osalle bloggaajista harrastuksesta on tullut työ ja blogista pääasiallinen tulonlähde. Olitpa ammattibloggaaja tai sellaiseksi tähtäävä, julkaisut ovat olennainen osa sekä blogia että omaa brändiäsi. Vaikka blogitekstit ovatkin vapaampia viestintäkanavia kuin esimerkiksi lehtiartikkelit, niiden kieliasuun kannattaa silti kiinnittää huomiota. Alla kerron 5+1 vinkkiä, miksi pilkkua on hyvä viilata ja kielioppia muistella.

1. Sujuva kieli helpottaa lukemista
Panostaminen tekstin sujuvuuteen ja helppolukuisuuteen tuo enemmän lukijoita, sillä hyvin kirjoitettuja postauksia lukee mielellään. Lukija ei halua joutua näkemään ylimääräistä vaivaa tulkitessaan sisältöä. Esimerkiksi pilkkujen tehtävä ei ole aiheuttaa kenellekään harmaita hiuksia, vaan erottaa lauseita toisistaan ja siten rytmittää tekstiä.

2. Laadukas kieli = laadukas sisältö
Laadukas kieli voi rinnastua lukijoiden mielessä sisällön laatuun. Normien mukaisen kielen ei tarvitse olla jäykkää ja kuivaa, vaan yhdistelemällä oikeakielisiä rakenteita värikkäisiin kielikuviin ja synonyymeihin syntyy ilmeikästä ja kiinnostavaa tekstiä.

3. Ymmärrettävä teksti vahvistaa asiantuntijuutta
Ymmärrettävyys ja lukijaystävällisyys ovat erityisen tärkeitä asiantuntijuuteen perustuvissa blogeissa, kuten talousblogeissa. Kieli synnyttää vaikutelmia kirjoittajan muista taidoista, joten huolimaton kirjoitustyyli saattaa saada lukijan ajattelemaan, että itse bloggaajakin on huolimaton. Tällöin uskottavuus kärsii. Esimerkiksi taloudenhallinnassa jokainen halunnee vinkkejä huolellisilta ja päteviltä ihmisiltä. Hyvä nyrkkisääntö: kieli kunnossa, asia kunnossa.

4. Kieleen panostaminen kunnioittaa lukijaa
Huomion kiinnittäminen tekstin viimeistelyyn osoittaa arvostusta lukijaa kohtaan. Bloggaaja tuottaa sisältöä lukijoille, joten näiden tyytyväisyys kannattaa pitää mielessä. Lukijoiden huomioiminen ei ole vain kohteliasta vaan joskus jopa ratkaisevaa blogin suosion kannalta, koska harva jaksaa uhrata arvokasta aikaansa hutiloiden kirjoitettuihin teksteihin.

5. Viesti menee paremmin perille
Kun tekstin tarkoitus on vaikuttaa lukijaan, kieli on luonnollisesti avainasemassa. Esimerkiksi yhteistyökampanjoissa on hyvä hallita luonteva kielenkäyttö, jotta jättää itsestään ja tuotteesta mahdollisimman hyvän kuvan sekä lukijoille että kampanjan toiselle osapuolelle. Hyvin kirjoitettu promo todennäköisesti myy paremmin kuin kirjoitusvirheitä vilisevä teksti ja poikii lisää yhteistöitä.

6. Normien rikkominen saattaa ärsyttää
Sujuva kieli ei välttämättä tarkoita kieliopin jokaisen kiemuran orjallista noudattamista. Hyvä ohjenuora kuitenkin on, että säännöt täytyy tietää ennen kuin niitä voi rikkoa. Joillakin lukijoilla voi olla muistissa tiettyjä suosituksia, joiden rikkominen saattaa ärsyttää heitä. Kaikkia ei kuitenkaan koskaan voi miellyttää. Puhekieltä voi halutessaan käyttää, kunhan sen tekee harkitusti. Pohdin puhekieltä tarkemmin tässä postauksessa.

***

Ymmärrettävästi kaikkia pilkunviilaus ei kiinnosta yhtä paljon. Jos keskityt itse mieluummin varsinaiseen sisällöntuotantoon tai olet epävarma kielioppisäännöistä, voit jättää tekstin viimeistelyn ammattilaisen käsiin. Myös kokeneet kirjoittajat voivat hyötyä tekstintarkistuksesta, sillä omalle tekstille ja sen mahdollisille epäloogisuuksille sokeutuu helposti. Käy kurkkaamassa kielenhuoltopakettini!

P.S. Kaipaatko jelppiä blogin kirjoittamiseen?

Jos kirjoitat blogia mutta et ole kirjoittamisen ammattilainen, kirjoittaminen ja kielioppi saattavat aiheuttaa ylimääräistä stressiä.

Tule kuuntelemaan vinkit, joiden avulla kirjoitat parempia tekstejä vähemmällä vaivalla.

Samankaltaiset artikkelit