Tarkista ainakin nämä kielioppiasiat ennen kuin postaat
Haluatko varmistaa, etteivät pienet, helposti korjattavissa olevat kielioppivirheet jää nakertamaan blogitekstisi uskottavuutta? Siinä tapauksessa tämä postaus on juuri sinua varten.
Kokosin kymmenen yleistä virhettä, jotka ensimmäistä lukuun ottamatta on näppärä bongata omasta postauksesta etsi-toiminnolla. Nopeiden korjausehdotusten avulla pystyt helposti viimeistelemään omat tekstisi.
Tässä sinulle muistilista asioista, jotka kannattaa tarkistaa ennen kuin painat julkaise-nappia.
1. Onko tekstiin jäänyt näppäilyvirheitä? Kirjoitusvirheet jättävät tekstistä huolimattoman kuvan, joten tee edes tämä kohta. Lapsukset löytyvät, kun luet postauksesi vielä kerran huolellisesti läpi. Suosittelen myös käyttämään sen tekstinkäsittelyohjelman kautta, jolloin saat avuksi teknisen silmäparin eli oikolukuohjelman. Se ei pysty ihmeisiin, mutta bongaa silti suurella todennäköisyydellä ainakin jotkin kirjoitusvirheet.
Lue myös: Näin käytät oikolukua Wordissa ja LibreOfficessa
2. Käytitkö vahingossa pilkkua vertailevassa kuin-rakenteessa? Jos käytät kuin-sanaa vertailemassa joitain kahta asiaa, kuin-sanan eteen ei tule pilkkua.
EI: Tänä vappuna satoi vähemmän lunta, kuin viime vappuna.
VAAN: Tänä vappuna satoi vähemmän lunta kuin viime vappuna.
EI: Leivon paljon parempia kakkuja, kuin anoppini.
VAAN: Leivon paljon parempia kakkuja kuin anoppini.
3. Muistitko kirjoittaa tietyt sanat oikein? Voit hakea näitä yleisiä sanavirheitä etsi-toiminnolla ja varmistaa niiden oikeinkirjoituksen.
aijon → aion (aikoa-verbistä)
enään → enää
epäillyttää → epäilyttää
erillainen, erinlainen → erilainen
hönppä → hömppä
kolleega → kollega
kumpa → kunpa (MUTTA jompikumpi)
kuullostaa → kuulostaa (HUOM: sipulia kuullotetaan)
naivi → naiivi
niimpä → niinpä
ompa → onpa
sydämmet → sydämet (”Sydämeen mahtuu vain yksi ämmä.”)
viellä → vielä
4. Käytitkö vahingossa ketä-sanaa kuka-sanan tilalla? Tietyillä murrealueilla puhekielessä ketä-sanaa käytetään kuka-sanan sijaan. Se on hämmentävää meille monille muille, joiden murteeseen se ei kuulu, ja saattaa aiheuttaa suoranaisia väärinymmärryksiä.
EI: Ketä tietää, mikä on paras blogialusta?
VAAN: Kuka tietää, mikä on paras blogialusta?
OIKEIN: Tiedätkö jo, ketä äänestät eurovaaleissa?
5. Muistitko kirjoittaa yhdyssanat yhteen? Yhdyssanavirheet ovat yleisiä. Muista ainakin se, että jos peräkkäiset sanat muodostavat uuden kokonaisuuden, kyseessä on tavallisesti yhdyssana.
EI: Asumme kerros talossa, mutta haaveilemme rivi talosta tai oma koti talosta.
VAAN: Asumme kerrostalossa, mutta haaveilemme rivitalosta tai omakotitalosta.
Lue myös: Pikakertaus: yhteen vai erikseen?
Kaipaatko lisää jelppiä?
Olen tehnyt kaikista kymmenestä vinkistä pdf-muotoisen tarkistuslistan, jonka voit tallentaa omalle koneellesi. Listan avulla voit helposti käydä läpi postauksiasi myös jatkossa. Lataa opas ja muuta kivaa kielioppimateriaalia Pilkunviilaamon materiaalikirjastosta: