Kielivinkki: tärkein kohderyhmä on/ovat bloggaajat

Predikaatin luku

Kongruenssi (= subjektin ja predikaatin mukautuminen) ja sen poikkeukset aiheuttavat usein hankaluuksia kirjoittajille. Tässä kielivinkissä käsittelen erästä predikaatin luvun erityistapausta, josta minulta kysytään usein.

Kumpi on oikein:

Tärkein kohderyhmä on bloggaajat.
VAI
Tärkein kohderyhmä ovat bloggaajat.

Hyviä uutisia, molemmat käyvät! Yritän pilkkoa asian selityksen helposti ymmärrettävään muotoon.

Tärkeää on, että lauseessa on predikaattina olla-verbi. Silloin lauseessa on myös predikatiivi eli olla-verbiä täydentävä osa, joka määrittelee ja kuvailee subjektia (= tekijää). Esimerkkilauseessa predikatiivi on yksikössä oleva tärkein kohderyhmä. Se määrittelee monikossa olevaa subjektia eli bloggaajat-sanaa.

Tärkeää on myös, että predikatiivi tulee ennen subjektia. Jos tällöin predikatiivi on yksikkömuotoinen ja subjekti monikkomuotoinen, predikaattiverbi voi noudattaa joko predikatiivin tai subjektin lukua eli olla joko yksikössä tai monikossa.

Tunnistat predikatiivin siitä, että sen voi muuttaa essiivimuotoon (-na, -nä). Silloin siitä tulee predikatiiviadverbiaali, jolloin vain verbin monikkomuoto on enää mahdollinen, koska tällöin predikaatin luvun määrää tavalliseen tapaan subjekti. Subjekti ei voi koskaan olla essiivimuodossa: *Tärkein kohderyhmä ovat bloggaajina.

Muista, että sääntö pätee siis vain, jos predikatiivi tulee ennen subjektia. Jos ne ovat toisin päin, predikaattiverbi on subjektin mukaan normaalisti monikossa:

***

Selvensikö selitykseni yhtään asiaa, vai menitkö entistä enemmän sekaisin? Yritän purkaa kielioppiasioita mahdollisimman yksinkertaisesti ja turhaa jargonia välttäen. Kielioppitermit ovat joskus välttämättömiä, mutta pyrin selittämään niitä auki.

P.S. Kaipaatko kertausta kieliopin perusteisiin?

Tule mukaan maksuttomalle 7 päivän kielioppikurssille. Saat viikon ajan kivaa kielioppimateriaalia suoraan sähköpostiisi.

Minikurssin aikana palautat mieleesi kieliopin perusasioita lyhyesti ja ytimekkäästi. Aiheita ovat muun muassa pilkutus, sanajärjestys ja virkerakenteet.

Samankaltaiset artikkelit